Hvad koster et kviklån?

Måske har du hørt, at kviklån er dyre, selvom de ser billige ud på papiret. Men hvad koster et kviklån egentlig? Du finder svaret her.

Hvad er et kviklån?

Kviklån er en generel betegnelse for hurtige lån, der tages uden om banken gennem private selskaber. De kaldes også for quicklån, SMS lån, online forbrugslån, minilån, kliklån og sikkert også en masse andet. Fælles for dem er, at du kan låne et mindre beløb uden at redegøre for, hvad pengene skal bruges til. Du kan bruge dem på en ny iPhone, en rejse eller en brugt bil.

Renter og gebyrer

Alle udbyderne af kliklån har forskellige måder at tjene penge på. Nogle gør det via månedlige renter, andre gør det via opstartsgebyrer og andre igen via forhøjede renter, hvis du ikke betaler rettidigt. De mange forskellige måder at betale for lånet kan gøre det svært at gennemskue, hvad lånet egentlig koster, og hvor du får det billigste kviklån.

Kig på lånets ÅOP

Ved alle lån er opgivet deres ÅOP, som er de samlede årlige omkostninger i procent. Det er det tal, du skal kigge på for at sammenligne lån og for at finde ud af, hvad lånet egentlig kommer til at koste dig. Her er renter og gebyrer lagt sammen og omdannet til en årlig procentsats. Når du sammenligner ÅOP, skal du gøre det for samme størrelse lån med samme løbetid.

Eksempel:

  • Lånebeløb: 6.000 kr.
  • Afbetalingsperiode: 2 måneder
  • Månedlig rente: 13,33%
  • Opstartsgebyr: 800 kr.
  • ÅOP: 791,6%

OBS: ÅOP tager højde for både renter og gebyrer, hvorfor det er det tal, der skal sammenlignes.

I dette eksempel virker ÅOP måske høj, men det skyldes i særdeleshed, at lånets løbetid kun er på 2 måneder.

Læs betingelserne

Én ting er, at du kan sammenligne ÅOP, men du skal også huske at læse betingelserne og at holde øje med ”fra-priser”. Nogle udbydere lokker med meget lave fra-priser i deres priseksempler, og derfor er det ikke sikkert, at du kan få det billigste lån.

I betingelserne kan også være nævnt, at renterne stiger voldsomt, hvis du misligholder din låneaftale, hvilket betyder, at du skal betale ekstra meget i rente på resten af dit lån, hvis du glemmer en enkelt betaling eller får betalt for sent en enkelt gang.

Skriv en kommentar