Lån til unge

Opdateret: 15. juni 2024 | AnnonceinfoVi modtager en kommission fra de samarbejdspartnere vi henviser til her på siden. Kommissionen opnås hvis du ansøger og bliver godkendt til et lån. Vi henviser ikke til alle låne-udbydere der findes på markedet.

Som ung kan det være udfordrende at låne penge. Det er nemlig ikke alle låneudbydere, der tilbyder deres lån til unge, der først lige er blevet økonomisk ansvarlige.

For at gøre det nemt for dig, der er ung, har vi her på siden samlet markedets lån til unge. Det giver dig et overblik og gør det lettere at gennemskue, hvilke lån du kan få, og hvor du kan søge.

Hvorfor er det svært at låne som ung?

Mange låneudbydere har en nedre aldersgrænse på mellem 23 og 25 år. Det skyldes, at unge under 25 år er den aldersgruppe, der hyppigst får problemer med at afbetale på deres lån og dermed ender i RKI (registret for dårlige betalere).

Låneudbyderne har dermed sat en højere nedre aldersgrænse for at sortere den største risikogruppe fra. For udbydere af lån handler det nemlig om at få deres penge igen med indtægter i form af renter og gebyrer.

Misligholdes låneaftalen, får låneudbyderne ingen eller kun nogle af deres penge igen – og det bliver dermed en underskudsforretning. Derfor er det sværere at låne som ung.

Kan jeg få et lån som ung?

At udvalget af lån til unge er mindre, er ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre at låne penge, hvis du er under 25 år. Her på siden kan du se en stor del af de lån, du kan ansøge om, selvom du ung.

Udover at leve op til aldersgrænsen for lånet, er der en række øvrige krav, du også skal leve op til. Kravene svinger lidt fra udbyder til udbyder, men nedenstående er typisk de minimumskrav, de fleste låneudbydere har.

For at ansøge om et lån, skal du:

  • have bopæl og opholde dig i Danmark
  • have en dansk bankkonto
  • have NemID
  • ikke være registreret i RKI

Udover ovenstående vil du de fleste steder også blive mødt af en kreditvurdering, hvor du skal opgive en række oplysninger om din privatøkonomi. På den baggrund vurderes det, om du er kreditværdig og kan blive godkendt til et lån.

Hvad er RKI?

RKI er det danske register for dårlige betalere. Hvis du misligholder en betalingsaftale – for eksempel et lån eller en afbetalingsaftale – bliver du i sidste ende registreret i RKI. Registreringen vil som udgangspunkt stå i 5 år. I den periode er det stort set umuligt at låne penge. Læs mere om RKI på Experian.dk

Det kan altså have fatale konsekvenser at blive registreret i RKI. Det kan betyde, at du ikke kan få en afbetalingsaftale på en telefon, og at du ikke kan låne penge til en bil eller en bolig.

Hvilke lån kan jeg få som ung?

Hvilke lån kan jeg få som ung?

Som ung kan du overordnet set vælge imellem 4 forskellige typer af lån:


De to første muligheder er de billigste, men det er ikke alle, der har mulighed for eller lyst til at låne penge af familie eller venner. Et SU-lån er billigt, men det kræver, at du studerer på en SU-givende uddannelse.

Alternativt kan du låne penge enten via et banklån i din fysiske bank eller et online lån. Et banklån kræver sikkerhedsstillelse. Det betyder, at du dels skal redegøre for, hvad pengene skal bruges på, og at du dels skal stille sikkerhed for beløbet for eksempel via ejendom eller bil.

Et online lån er et forbrugslån, og du skal typisk ikke stille sikkerhed. Du skal altså hverken sætte hus eller bil på højkant eller forsvare, hvad pengene skal bruges på.

Vil du gerne læse mere om lån til unge, kan du se artiklerne Lån 20 år og Lån 19 år.

Hvad koster et lån?

Prisen på et lån uden sikkerhed er typisk højere end et banklån med sikkerhed. Det skyldes, at det for udbyderne er mere risikofyldt at tilbyde et lån uden sikkerhed.

Online lån har derfor typisk højere renter og gebyrer end banklån. Som ung er du dog nødt til at betale den smule ekstra for at få et lån. Der er dog stadig store prisforskelle fra lån til lån, så vil du gerne betale mindst muligt for at låne penge, skal du kigge dig lidt for.

I stedet for at rode dig ud i at sammenligne lån med forskellige renter og gebyrer, kan du i stedet nøjes med at kigge på nøgletallet ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). ÅOP er en procentsats, der samler alle årlige udgifter, lånet har, i en årlig procentsats.

Lån af samme størrelse og med samme løbetid kan sammenlignes udelukkende ved at kigge på ÅOP. Det lån med lavest ÅOP er samlet set det billigste lån.

Tabel: Priseksempel på lån

LånebeløbLøbetidÅOPTilbagebetaling i alt
10.00012 måneder25%12.500
10.00012 måneder23%12.300
10.00012 måneder20%12.000
10.00012 måneder18%11.800
10.00012 måneder15%11.500

Hvad kan jeg låne til?

De online lån her på siden er forbrugslån; uanset om de kaldes online lån, hurtige lån, kviklån eller SMS lån. Forbrugslån er – som navnet antyder – lån til forbrug. Og alle lånene her er uden sikkerhedsstillelse. Det betyder, at du i princippet kan bruge dem på akkurat det, du vil.

Du kan altså både låne penge til en ny smartphone, en computer til studiet, en brugt bil, en rejse eller bare til sjov og ballade.

Det vigtigste er dog, at du tænker over, at selvom du får pengene kontant og kan bruge dem på det, du vil. Så skal de jo betales tilbage igen. Der skal altså være plads i budgettet til at betale af.

Ved nogle lån er der på forhånd fastsat en løbetid, mens du ved andre lån selv har indflydelse. Fordelen ved de lån, hvor du selv har indflydelse på løbetiden, er, at du også selv indflydelse på det månedlige afbetalingsbeløb.

På den måde kan du finde et beløb, du kan undvære hver måned i hele løbets lånetid, uanset om det er 250, 500 eller 1.000 kr.

FAQ

Hvor meget kan man låne som ung?

Det er forskelligt hvor meget man kan få lov til at låne som ung? Låneudbydere kigger bl.a. på indtægter og udgifter, når de skal bestemme sig for hvor meget de er villige til at låne til en ung person.

Kan man låne penge under 18 år?

Hvis du er under 18 år, og derfor ikke myndig, så kan du ikke låne penge direkte. Du kan stadig låne penge af familiemedlemmer. Hvis du får en værge til at kautionere et lån, kan du måske få lov at låne i din bank.