Lån til landbrug

Opdateret: 15. juni 2024 | AnnonceinfoVi modtager en kommission fra de samarbejdspartnere vi henviser til her på siden. Kommissionen opnås hvis du ansøger og bliver godkendt til et lån. Vi henviser ikke til alle låne-udbydere der findes på markedet.

Anbefaling

lendme logo - Lån til landbrug

Lånebeløb

10.000 – 400.000 kr.

Løbetid

12-180 mdr.

ÅOP

4,11 – 21,77%

4586 anmeldelser

stars 5 - Lån til landbrug

Få lynhurtigt låne-tilbud

Hurtig godkendelse

*Eksempel: ved 7% deb. rente. Priseks.: Samlet kreditbeløb 25.000 kr. Var. deb. rente 3,60 – 20,95%. ÅOP 4,11 – 21,77%. Etb. omk. 750 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 32.165 – 50.000 kr. Løbetid 1-15 år.

Nøglepunkter:

 • Lån op til 60% som realkreditlån
 • Mulighed for finansiering via Vækstfonden
 • Gode råd til alternativ finansiering

Hvor meget kan jeg låne til landbrug?

I 2020 kostede en hekar landbrugsjord lidt over 143.000 kr. ved landbrugsejendomme på over 15 hektar. Priserne afhænger dog både af geografi og størrelse på det den samlede jord.

Det er sjældent, at de almindelige banker vil være med til at finansiere landejendomme. Her skal du typisk have fat i en realkreditfond med fokus på netop landbrug samt alternative finansieringsløsninger. I Danmark er det Dansk Landbrugs Realkreditfond (DLR), der er én af de førende på området.

Vækstfonden hjælper også hvert år både nye og etablerede landbrug med risikovillig finansiering og garantistillelse over for bankerne. Her kan du vælge mellem forskellige løsninger, afhængigt af din situation og dit lånebehov.

Hvor meget, du kan låne, afhænger af landbrugets værdisætning, budget og eventuelt øvrige forhold. Det vil altid være en individuel vurdering, da der er meget store forskelle fra landbrug til landbrug.

Muligheder for finansiering af landbrug

Som udgangspunkt kan op til 60% af et landbrug finansieres via et realkreditlån. Det vil dog være svært for de fleste at finansiere de øvrige 40% selv. Der er heldigvis mange muligheder for finansiering på forskellig vis:

 • Banklån
 • Kassekredit
 • Egenfinansiering
 • Lån eller garantistillelse fra Vækstfonden
 • Indkøbsforeninger
 • Private lån
 • Anfordringslån
 • Sælgerpantebrev
 • Earn Out-aftaler 
 • Forpagtning af jord eller ejendom
 • Udlejning af bygninger eller maskiner 
 • Aftagevirksomheders finansiering

Der er altså virkelig mange muligheder for at kombinere forskellige typer af finansiering. Hvad, du har behov for, afhænger af din specifikke situation, og vil næsten altid kræve én eller anden form for økonomisk rådgivning.

Lån til generationsskifte af landbrug

Én ting er at låne til at etablere et nyt landbrug eller forbedre det eksisterende, noget andet er at låne til at overtage et allerede eksisterende landbrug i form af et generationsskifte. Her kan du ikke starte i det små og eskalere med tiden. Du er nødt til at finansiere en større drift med det samme – og det kan være svært som ung.

Udgangspunktet er, at der kan belånes op til 60% af et landbrug som realkreditlån, uanset om det er etablering, ombygning eller generationsskifte. Resten skal dermed finansieres på anden vis.

Her kan opsparinger, anfordringslån, sælgerpantebreve og Earn Out-aftaler være muligheder. Det er dog ikke så sort og hvidt, og landbrugsforeninger vil kunne rådgive jer til muligheder i jeres specifikke generationsskifte.

Få rådgivning hos en landbrugsforening

Netop fordi gældsætningen i landbruget i gennemsnit er ekstremt høj i Danmark, vil det typisk kræve økonomisk rådgivning inden for emnet. Derfor kan det være en idé at få hjælp af en landbrugsforening.

Landbrugsforeningerne har erfaring med at drive landbrug, men især med de økonomiske aspekter. De kan rådgive dig i forhold til, hvilken finansiering du bør vælge, og også i forhold til fremadrettet budgettering og økonomihåndtering.

Af landbrugsforeninger i Danmark kan blandt andet nævnes følgende:

Men der findes også mange andre lokale landbrugsforeninger – også kaldet landboforeninger – rundt i hele landet.

Kan det betale sig at starte landbrug?

Det er meget normalt at høre, at det ikke kan betale sig at være landmand i vore dage. Alligevel er der hvert år mange nye landbrug, der stiftes, og der er ligeledes eksisterende landbrug, der skifter generation eller får nye ejere.

Det kan være svært at drive landbrug, og der skal naturligvis tænkes over både koncept og drift, men det er ikke en umulighed.

I Danmark vinder økologi mere og mere ind, ligesom der er et stigende fokus på dyrevelfærd. Nyetablerede landbrug bør tage sig disse overvejelser, da der kan komme restriktioner i fremtiden, der lige så godt kan medtages i overvejelserne nu.

Dertil bør der lægges klare planer i forbindelse med både etablering, drift og eventuel udvidelse af landbruget.

FAQ

Hvad koster landbrugsjord uden bygninger?

Prisen på landbrugsjord afhænger af geografi og den samlede størrelse på jorden, men i 2020 var den gennemsnitlige pris pr. hektar for hele landet på 143.236 kr.

Kan man købe landbrugsjord som privat?

Ja, det kan du i princippet godt, men det kræver, at du har fået godkendelse til det fra kommunen og Landbrugsstyrelsen, samt af der er lagt en plan for vedligeholdelse.

Relateret: