Lån til pilotuddannelse

Opdateret: 19. marts 2024 | annonceinfo

Nøglepunkter:

  • Pilotuddannelsen koster 700.000 – 800.000 kr. og er selvbetalt
  • Kræver delvis selvfinansiering
  • Lån til pilotuddannelsen afbetales typisk først efter endt uddannelse

Hvordan får man råd til at blive pilot?

Det er dyrt at blive pilot, og som én af få uddannelser i Danmark, er uddannelsen selvbetalt. Uddannelsen koster mellem 700.000 og 800.000 kr., og det er typisk ikke muligt at låne det fulde beløb. Derfor handler det i første omgang om at finde en anden levevej, der giver god mulighed for opsparing til drømmeuddannelsen.

De fleste banker vil kun være med på et lån, hvis du selv kan vise velvillighed; altså hvis du selv kommer med en relativt stor sum penge, som du er villig til at satse. Er du risikovillig i forhold til din drøm, er bankerne også mere tilbøjelige til at være det.

Hvor meget, du skal komme med i egenbetaling, kan bankerne have forskellige holdninger til. Derfor kan det være en god idé at indlede en dialog med en række banker på forhånd for at høre, hvad det kræver, at du kan få lov at låne til en pilotuddannelse – og på hvilke vilkår.

Hvad tjener en pilot?

lån til pilotuddannelse

Uddannelsen er selvbetalt og dyr, men til gengæld er lønnen i den anden ende også værd at sigte efter. Ifølge Ug.dk er startlønnen for en pilot inkl. tillæg og pension på 60.193 kr i 2019. En væsentlig del af denne løn skal jo naturligvis bruges til at afbetale på det lån, der har finansieret uddannelsen i første omgang.

Lønnen er umiddelbart til den høje side, men det er værd at notere sig, at det er for en pilot, der er fuldtidsansat, og at der som følge af covid-19 har været mange fyringer og efterfølgende er mange piloter, der ansættes på andre vilkår, herunder deltid og varierende arbejdstider. Formentlig vil det dog ikke være en udfordring, der fortsætter, når tingene normaliseres.

Hvordan fungerer et lån til pilotuddannelsen?

Udfordringen ved et lån til pilotuddannelsen er, at det ikke fungerer som et almindeligt lån, hvor du låner x kroner og afbetaler beløbet med et fast månedligt afdrag fra den næstkommende måned. Det fungerer i højere grad som en mellemting mellem et SU-lån og en kassekredit.

Ved et SU-lån låner du et mindre beløb hver måned, og du skal først begynde at afbetale på lånet, når du er færdiguddannet. Ved en kassekredit har du mulighed for at låne løbende op til lånegrænsen og at afbetale, når du har mulighed for det i det omfang, der passer dig.

Pilotuddannelsen betales i flere rater over uddannelsens forløb. Det vil sige, at du med fordel kan få en kassekredit, hvor du kan nøjes med at låne det, du skal betale, når du skal betale det. Der pålægges nemlig kun renter til det, du reelt låner.

Omvendt har du som pilotstuderende typisk ikke mulighed for at afbetale på lånet, før du er færdiguddannet og ansat som pilot. Derfor skal der også være krav til, hvor længe du må have kassekreditten eller lånet, før du skal begynde at afdrage.

Vær opmærksom på lånets betingelser

to piloter

Du skal naturligvis sikre dig at få et så billigt lån som muligt. Det kan du blandt andet gøre ved at kigge på den månedlige rente og sikre dig, at der ikke er høje gebyrer forbundet med lånet. Ved denne type lån kan det være svært at kalkulere med nøgletal som ÅOP, da lånet typisk er fleksibelt og kan ændre sig over tid.

Og netop det med at være fleksibelt bør du sikre dig. Hvis du nu ikke bliver ansat som pilot lige efter endt uddannelse, hvad så? Har du taget et lån, hvor betingelserne er, at du skal starte afbetaling i måneden efter uddannelsens afslutning, står du måske med håret i postkassen, hvis du kun kan modtage dagpenge.

Derfor bør du sikre dig, at lånet er fleksibelt i forhold til dine omstændigheder. Altså at lånet i højere grad minder om en kassekredit, hvor du selv styrer, hvornår og hvor meget du indbetaler. Når du så på et senere tidspunkt har en fastansættelse og ved, hvor meget du reelt tjener, kan du omlægge lånet.

Lån af familie til pilotuddannelsen

Er du så heldigt stillet, at du har familie, der gerne vil hjælpe dig med at opnå din drøm ved at tilbyde dig et lån, bør det gøres under ordnede forhold, da der er tale om mange penge. Derfor bør I overveje at tage en advokat med på råd.

Der er forskellige muligheder for at tilbyde familielån, og der er intet loft for lånets størrelser. Der er heller ikke krav til renter eller omkostninger i øvrigt.

Skal lånet være rentefrit, vil nogle vælge et anfordringslån, der er en ret fleksibel måde at låne penge på, da betingelserne for afbetaling ikke er faste. Ulempen for dig som låntager er, at en anfordringslån til enhver tid kan opsiges af långiver med en kort tilbagebetalingsfrist.

Derfor kan det ved et lån af den størrelse, det kræver til pilotuddannelsen, være et bedre forslag med et lån med mere faste rammer.

FAQ

Kan man blive pilot gratis?

Det er ikke muligt at blive pilot gratis i Danmark, medmindre du lader dig uddanne i militæret. Uddannelsen til pilot er selvbetalt og koster mellem 700.000 og 800.000 kr., som du selv skal finansiere.

Hvor lang tid tager pilotuddannelsen?

Uddannelsen til pilot tager 2-4 år og fordeler sig over teori, praksis og træning i flysimulator. Finansieringen skal være på plads, før du kan blive optaget på uddannelsen.

Relateret: Lån til uddannelse