Kan et lille eller stort lån bedst betale sig?

 

Når du overvejer at tage et kviklån, kan det være, at du i samme ombæring overvejer, om du udelukkende skal låne de penge, du har behov for her og nu, eller om du skal låne lidt ekstra, så der er på kistebunden eller til andre ønsker og projekter. Men kan det egentlig bedst betale sig med et lille (flere små) eller et stort lån?

Et eller flere lån?

I bund og grund handler det primært om, hvorvidt du planlægger kun at skulle tage dette ene lån, eller om der er udsigt til at tage flere lån i fremtiden. De fleste låneudbydere har et gebyr for oprettelse af lånet, og det gebyr kan du spare ved at vælge ét stort lån frem for flere mindre, så gebyret kun betales én gang. Til gengæld er der ingen grund til at låne flere penge og dermed betale mere i rente, hvis du kun skal bruge et mindre beløb.

Du betaler rente af hele beløbet

Når du tager et lån, betaler du rente af det beløb, du skylder. Det vil sige, at rentebeløbet typisk falder i takt med, at du betaler lånet tilbage. Du betaler rente af restlånet. Derfor gør det ingen forskel rentemæssigt, om du tager et nyt lån på 5.000 kr. med en rente på 24%, eller om du skylder 5.000 kr. af et større lån med en rente på 24%.

Lån kan blive billigere

Det, du også skal tænke på, er, om der en chance for, at du kan få et billigere lån senere. Lige nu er konkurrencen på lånemarkedet hård, og det afspejler sig i lavere renter og dermed billigere lån. Kan du spare meget på renten senere, kan det måske godt betale sig at låne ad flere omgange. Der er dog ingen garantier, så det er lidt et sats.

Små gratis lån

En del låneudbydere tilbyder gratis lån første gang, du låner hos dem. Det er en konkurrencestrategi for at tiltrække dig som kunde, men det kan du sagtens nyde godt af. At gøre brug af de små gratis lån kræver dog dels, at du kun har brug for 1.000 eller 2.000 kr., og dels, at du kan betale lånet tilbage inden for relativt kort tid. De fleste gratis lån skal tilbagebetales inden for 30 eller 60 dage.

Skriv en kommentar