Lån mellem venner og private – det skal du være opmærksom på

Vi anbefaler

1614763147 - Lån mellem venner og private - det skal du være opmærksom på

Lånebeløb

10.000 – 500.000 kr.

Løbetid

12-144 mdr.

ÅOP

3,50 – 20,95%.

4,8 Anmeldelser 2.485 • Fremragende

stars 5 - Lån mellem venner og private - det skal du være opmærksom på

Gratis & uforpligtende

Svartid: Straks 

*Eks: Samlet kreditbeløb 30.000 kr. Løbetid 5 år. ÅOP 7,68 %. Variabel debitorrente 7,00 %. Etablering 300 kr. Samlet tilbagebetaling 36.000 kr. Løbetid 1-12 år. Rentespænd 2,95-22,52 %.

Mangler du penge, kan det være fristende at spørge dine forældre, en ven eller din onkel. Selvom det umiddelbart kan virke harmløst at spørge venner eller familie om et lån, bør du alligevel tænke dig om en ekstra gang. Det gælder ligeledes, hvis det er en anden, der har spurgt dig om et lån.

Lån mellem venner og familiemedlemmer skaber hvert år mange relationelle kriser – og nogle forhold bliver aldrig som før. Derfor er der god grund til at tænke sig om, inden du spørger en ven eller et familiemedlem om et lån.

Hvor meget må man låne privat?

Lån mellem venner

I Danmark er der ingen regler for, hvor meget du må låne af venner og familie. Der er heller ikke regler for, hvordan det eventuelt skal dokumenteres. Det er også helt op til jer internt at bestemme vilkår for lånet. Pengene kan for eksempel afdrages månedligt over en given periode eller tilbagebetales på et senere tidspunkt.

Alligevel er det altid en god idé at lave aftalen på skrift med underskrifter fra begge parter, hvor aftalens vilkår indgår. På den måde er der ingen tvivl, hvis der i fremtiden skulle opstå uenighed omkring den oprindelige aftale.

Gode råd til lån mellem private

Ønsker du at låne penge af en ven eller et familiemedlem, er det bedste råd at lave en skriftlig låneaftale, hvor I efterfølgende begge skriver under.

Selvom det kan virke fjollet mellem gode venner eller nære familiemedlemmer, er det alligevel en god idé at have aftalen på skrift. Dels fordi I derved er nødt til at nå til enighed omkring vilkårene for lånet, og dels for at undgå misforståelser eller forglemmelser i fremtiden.

Når I skal lave en skriftlig aftale, kan i eksempelvis overveje følgende:

  • Hvornår skal lånet tilbagebetales? – Månedligt eller på én gang?
  • Hvornår skal låntager starte med at afbetale (dato)?
  • Skal lånet tilskrives renter – og i så fald efter hvilken sats?

Andre ting I kan overveje at nå til enighed om er følgende:

  • Hvad hvis låntager ikke betaler som aftalt?
  • Hvad hvis långiver akut får brug for pengene?

Det behøver ikke at være så formelt, men det er en god idé at få nedfældet aftalens omfang, så I er enige og har noget at forholde jer til, hvis I senere skulle blive i tvivl eller uenige.

Slutteligt bør I begge underskrive dokumentet, så det også er juridisk bindende, og så ingen af jer kan løbe fra den aftale, der er indgået.

Du kan hente en gratis skabelon til låneaftale her: dinero – gratis skabelon til låneaftale

Overvej alternativer til lån af venner og familier

lån mellem venner og private

Selvom der ikke juridisk er noget galt ved at låne penge af venner og familie – og selvom begge parter er indforstået med aftalen – kan det alligevel skabe gnidninger og tære på relationen i fremtiden.

Hvad sker der for eksempel, hvis du alligevel ikke har penge til at afbetale lånet som aftalt? Hvad vil din långiver sige, hvis du bruger et stort pengebeløb på noget andet end at tilbagebetale lånet? Hvad hvis långiver pludselig selv mangler pengene?

Online forbrugslån eller salg af private ejendele

Hvert år bliver mange familiemedlemmer og (tidligere) gode venner uvenner over penge – og det skal derfor tænkes rigtig godt igennem, om du vil risikere forholdet for et lån.

I stedet kan du overveje at ansøge om et online forbrugslån. Du kan finde det billigste lån ved at indhente lånetilbud via Lendo.

Selvom det koster lidt ekstra at tage et online lån i form af renter og gebyrer, er der formentlig sparet en god relation – og det er bestemt også penge værd!

Nedenfor kan du se et eksempel på, hvad det kan koste om måneden at låne 10.000 kr. via Lendo med forskellige løbetider.

LånebeløbLånets løbetidMånedlig afbetaling i kroner
10.0001 år874
10.0002 år452
10.0003 år312
10.0004 år242
10.0005 år200
10.0006 år172
10.0007 år152
10.0008 år138
10.0009 år126
10.00010 år117

Det behøver ikke at være en stor månedlig udskrivning at låne penge online. Ovenstående eksempler er desuden med en debitorrente på 7%, og det kan typisk fås lavere ved at indhente tilbud.

Det præcis beløb til månedlig afbetaling afhænger af det specifikke lån. Er renter og gebyrer lavere end i eksemplerne – der er taget fra Lendos låneberegner – vil det månedlige beløb også blive det.

Registreret i RKI

Mangler du penge og er registreret i RKI, er et online forbrugslån ikke en mulighed. Derfor kan det virke som eneste udvej at låne af venner og familie.

Du bør dog tænke over, hvorfor du i første omgang blev registreret i RKI. Hvis du ikke kunne betale din gæld tidligere, kan du så betale din gæld til en ven eller et familiemedlem fremadrettet?

Overvej, om du i stedet kan du sælge lidt ud af dine ejendele, hvis du står og mangler et større eller mindre beløb. Måske gemmer der sig køkkenting, elektronik, legetøj eller tøj, som kan få glæde hos andre og indbringe lidt ekstra hos dig?

Måske kan du tage en ekstra vagt på jobbet eller finde et bijob? Eller måske kan den ting, du har behov for penge til, vente til du har fødselsdag eller får feriepenge?

Skriv en kommentar