Credio.dk indeholder annoncer - Læs disclaimer

Guide: Hvad koster det at have bil?

Vi anbefaler

1614763147 - Guide: Hvad koster det at have bil?

Lånebeløb

10.000 – 500.000 kr.

Løbetid

12-144 mdr.

ÅOP

3,50 – 20,95%.

4,8 Anmeldelser 2.485 • Fremragende

stars 5 - Guide: Hvad koster det at have bil?

[icon name=”check” prefix=”fas”] Gratis & uforpligtende

[icon name=”check” prefix=”fas”] Svartid: Straks 

*Eks: Samlet kreditbeløb 30.000 kr. Løbetid 5 år. ÅOP 7,68 %. Variabel debitorrente 7,00 %. Etablering 300 kr. Samlet tilbagebetaling 36.000 kr. Løbetid 1-12 år. Rentespænd 2,95-22,52 %.

Én ting er at købe en bil. Noget helt andet er alle de løbende udgifter, der følger med – og som skal indregnes i budgettet. Det er nemlig ikke gratis at have bil. Faktisk er det for mange en forholdsvis stor post i budgettet, når alle udgifter regnes med.

I guiden her får du en grundig gennemgang af de udgifter, der er forbundet med at have en bil samt et estimeret månedligt budget på at være bilejer.

Køb eller afbetaling af bil

Først og fremmest skal du have en bil. Køber du den kontant, har du naturligvis ingen månedlige udgifter til den og kan undlade denne post i budgettet. Køber du den derimod via et billån, betaler du et fast månedligt afdrag, der afhænger af bilens pris, lånets løbetid og lånets omkostninger.

Billån varierer en del, og der kan være mange tusinde kroner at spare ved at sammenligne og vælge det billigste lån. Det kan du f.eks. gøre via sammenligningstjenesten Lendo.

Udgifter til bil

Når du har en bil, er der overordnet set 2 ting, du skal betale, uanset om bilen er gammel eller ny, og uanset hvad den har kostet.

Vægtafgift / grøn ejerafgift

Du skal betale vægtafgift hvert halve år, for at du fortsat må køre i din bil. Betales vægtafgiften ikke, vil politiet kunne konfiskere dine nummerplader.

Vægtafgiften afhang før i tiden af bilens vægt. I dag er vægtafgiften erstattet af grøn ejerafgift og afhænger af bilens brændstofforbrug. Tommelfingerreglen er, at jo længere bilen kører på literen, des billigere er den i grøn ejerafgift.

Der er desuden en ekstra afgift, der kaldes udligningsafgift, for dieselbiler, der lægges oveni den grønne ejerafgift. Det skyldes, at dieselbiler belaster miljøet mere end benzinbiler.

Du kan beregne afgiften ud fra din nummerplade eller ud fra brændstofforbruget via dette link: https://www.tjekbil.dk/alt-om-bilen/love-og-regler/boede-og-afgifter/groen-ejerafgift/

Ansvarsforsikring

Ifølge gældende dansk lovgivning, må du kun køre i din bil, hvis den som minimum er dækket af en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dækker skader, du forvolder på andre biler, ting eller mennesker.

Prisen på en ansvarsforsikring afhænger af dit forsikringsselskab, din anciennitet og din bil. Derudover er der prisforskelle blandt de forskellige forsikringsselskaber.

Du kan uforpligtende modtage tilbud på ansvarsforsikring her.

Frivillige udgifter

Vægtafgift og ansvarsforsikring er lovpligtige udgifter, hvis din bil skal have nummerplader på. Nedenstående udgifter er tilvalg, som – afhængigt af din situation – kan være rare at have.

Kaskoforsikring

Som tilkøb til ansvarsforsikringen kan du købe en forsikring, der også dækker skader, der går ud over din egen bil; enten skader, du selv er skyld i, eller skader, hvor skyldneren ikke kan findes, som f.eks. tyveri eller hærværk. Det hedder en kaskoforsikring.

Prisen på kaskoforsikring afhænger af bilmærke, biltype og eventuelt ekstraudstyr. Dertil kommer ret store prisvariationer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, og din anciennitet spiller også ind. Priserne starter fra omkring 3.000 kr. årligt.

En kaskoforsikring indeholder altid en ansvarsforsikring, så du skal ikke have begge ting.

Du kan uforpligtende modtage tilbud på kaskoforsikring her.

Vejhjælp

Vejhjælp kan du typisk få som tilvalg til din bilforsikring. Her kan du vælge mellem forskellige pakker af forskellige priser og indhold. Fælles for dem er dog, at din bil bliver afhentet og kørt på værksted, hvis den går i stykker, eller hvis motorlampen lyser.

Du kan også få vejhjælp, der dækker kørsel i Europa, så du er sikret på bilferien. Priserne på vejhjælp varierer, men starter fra omkring 50 kr. om måneden.

Udgifter i forbindelse med brug af bilen

Alle ovenstående udgifter skal du betale, uanset hvor meget eller lidt du bruger bilen. Så længe den har nummerplade på og reelt må køre på vejen, skal du betale forsikring og vægtafgift.

Når du tager bilen i brug, koster den endnu flere penge i henhold til både brændstof og vedligeholdelse.

Brændstof

Hvor meget, du kommer til at betale i brændstof, afhænger både af din bils brændstofforbrug, af dit kørselsbehov og af de aktuelle brændstofpriser. Gennem 2022 har priserne varieret med adskillige kroner pr. liter for både benzin og diesel.

Som tommelfingerregel kører nye biler længere på literen end gamle biler. De mest miljøvenlige af slagsen kører op til 50 km/l., mens mange af de ældre modeller kun kører mellem 10 og 15 km/l.

Køber du en ældre, billig bil, vil den dermed være dyrere i brændstof end en nyere, dyrere bil.

Elbiler

Er der tale om en elbil, vil der naturligvis ikke være udgifter til brændstof, men i stedet udgifter til el. Prisen herpå afhænger af din elaftale. Der kan ligeledes forekomme udgifter til opsætning og installation af ladestander.

Vedligeholdelse

Alle biler har brug for vedligeholdelse i ét eller andet omfang. Ældre biler er som regel dyrere i vedligeholdelse end nyere biler på grund af bilens sliddele, der med tiden vil trænge til udskiftning.

Nogle af de faste vedligeholdelsesudgifter – uanset bilens alder – er:

  • Dækskifte sommer og vinter
  • Service hvert eller hvert andet år
  • Syn hvert andet år

Dertil kommer udskiftning af sliddele ved behov, herunder eksempelvis dæk, bremser, tandrem, kilerem, støddæmpere, osv. Priser på reparationer varierer meget. Det er billigt at få skiftet bremser, mens tandremmen er en større udskrivning. Derfor er det en god idé at lægge et pænt beløb til side til vedligeholdelse, hvis bilen er af ældre dato.

Samlet prisoverslag

Nedenstående prisoverslag er et estimat. De samlede månedlige udgifter afhænger af den enkelte bil.

I eksemplet er der tale om en brugt bil fra 2015 til en købspris på 100.000 kr. Bilen finansieres via et billån via Lendo med en udbetaling på 10.000 kr. og en løbetid på 6 år. Bilen kører 16,9 km/l.

Grøn ejerafgift157
Kaskoforsikring350
Vejhjælp50
Vedligeholdelse1.000
Afbetaling1.399
I alt2.956

I eksemplet ovenfor, vil det koste dig knap 3.000 kr. om måneden at have en bil stående, som både har kaskoforsikring og vejhjælp, og hvor der er sat en pæn sum penge af til vedligeholdelse. Derudover afbetales bilen månedligt.

Dertil kommer dit brændstofforbrug, der afhænger af dit kørselsbehov. Kører du dagligt, vil du typisk skulle budgettere minimum 1.000 – 1.5000 kr. månedligt, men det afhænger selvfølgelig både af kørte kilometer og af brændstofprisen.

Kan jeg låne til en bil?

Om og hvordan, du kan låne til en bil, afhænger af din økonomi. Når du ansøger om et billån – enten via bilforhandleren eller et billån hos en (online) bank – vil der blive lavet en kreditvurdering af dig.

Vurderingen tager nøgletal fra din økonomi og stiller op imod hinanden for at finde frem til dit månedlige rådighedsbeløb. Når det nye billån og diverse udgifter til bilen er indregnet i budgettet, skal dit rådighedsbeløb fortsat leve op til bankens krav, for at du kan få godkendt lånet.

Kravet for rådighedsbeløb kan variere fra bank til bank, og det kan derfor være en god idé at ansøge flere steder på én gang. Det sikrer dig også det billigst mulige lån.

FAQ

Hvor kan man låne med NemID?

De fleste online banker kræver, at du låner via NemID for at sikre din identitet. Hos en online bank kan det hele klares fra computeren, og du behøver ikke at møde op for at underskrive dokumenter.

Kan man låne med NemID trods RKI?

Nej, du kan ikke få bevilliget et forbrugslån i Danmark, hvis du er registreret i RKI. Alle banker er forpligtet til at lave en kreditvurdering af dig ved modtagelse af låneansøgning.

Skriv en kommentar