Mange er af den overbevisning, at det handler om at få betalt huset ud – at blive gældfri – så hurtigt som muligt. Det er dog ikke nødvendigvis en god idé. I princippet afhænger det i høj grad af din situation og af dine ønsker til fremtiden.
Betaler du gælden i dit hus ud, ejer du det. Du sparer desuden udgifterne til afbetaling på lånet hver måned, og det frigiver nogle penge i din daglige økonomi.
Det kan være en fordel, hvis du gerne vil have flere penge i budgettet, men omvendt har du netop brugt økonomiske midler til at blive gældfri, og du får altså i princippet ikke flere penge til rådighed helt overordnet set – på nær de renter, du naturligvis sparer.
Det skal du overveje inden du betaler huset ud
Hvis du står med en sum penge, som du overvejer at betale huset ud med, eller hvis du overvejer at sætte den månedlige ydelse op, så du hurtigere bliver gældfri, er der nogle overordnede ting, du bør overveje:
- Bør du bruge pengene på noget andet?
- Der er omkostninger forbundet med indfrielse (og stiftelse) af gæld
- Du får først glæde af opsparingen ved salg
- Du kan måske ikke få et nyt lån
Bør du bruge pengene på noget andet?
Har du mere brug for pengene i din hverdag nu? Måske er det ikke det værd, hvis du skal sidde meget stramt i det de næste år for at blive gældfri.
Er der i stedet tale om en opsparing, som du overvejer at bruge på indfrielse, bør du også overveje, om opsparingen i stedet bør bruges på noget, som du mangler – og ikke har råd til – hvis de bliver brugt på at betale gælden ud?
Der er omkostninger forbundet med indfrielse (og stiftelse) af gæld
De fleste banker tager et gebyr for indfrielse af et lån. Derfor kan du ikke kun regne med, at du sparer x kroner i renter ved at indfri lånet. Du skal også fratrække gebyret – og eventuelle gebyrer, der måtte være i forbindelse med oprettelse af ny gæld i fremtiden.
Du får først glæde af opsparingen ved salg
Poster du en masse penge ind i din bolig som en opsparing, kan det naturligvis være en god idé. Du skal dog gøre dig klart, at du først kan få glæde af opsparingen, den dag du sælger huset. Beholder du lånet i huset, kan du derimod få glæde af opsparingen i form af lån i din friværdi. Den mulighed mister du ved at betale gælden ud.
Du kan måske ikke få et nyt lån
Allerede når du runder 50 år, vil de fleste banker ikke være særlig velvillige til at give dig et nyt lån. Det skyldes, at risikoen for, at du ikke når at betale lånet ud, naturligt er større, des ældre du er.
Det vil sige, at hvis du gerne vil blive boende i dit hus, har du måske ikke mulighed for at låne penge i fremtiden, hvis du ikke har friværdi i boligen.
At være gældfri giver en form for frihed
Der er naturligvis mange faktorer, du skal overveje, inden du betaler din boliggæld ud. Dog er der ingen tvivl om, at dét at være gældfri giver en grad af frihed. Du minimerer dine månedlige omkostninger, og det frigiver penge til oplevelser, rejser, mad og ting – eller til opsparing, som du kan få glæde af uden at spørge banken om lov.
Dertil kommer, at du formentlig sparer et væsentligt beløb i renter.
Det bliver nemmere at spare op til dét, du ønsker dig, når dine faste udgifter er lave – og du kan måske tilmed tjene penge på at leje hele eller dele af din bolig ud, hvis du gerne vil tjene lidt ekstra.
Du risikerer heller ikke en dag at miste dit hus, hvis du kommer i en situation, hvor du ikke er i stand til at afbetale på din gæld. Huset er dit.
FAQ
Kan det betale sig at blive gældfri?
Det afhænger af din alder og din personlige situation, hvorvidt det kan betale sig at blive gældfri. Er du over 50 år, er det typisk ikke en god idé, da det kan være svært at stifte ny gæld ved behov.
Er det en god idé at låne i friværdien?
Typisk vil et lån i friværdien være det absolut billigste lån, du kan få. Indfrier du gælden i din bolig, har du ikke længere mulighed for lån i friværdien.