Spar penge ved at samle dine lån i et samlelån

Har du flere forbrugslån eller kviklån, kan du typisk spare penge ved at samle dem i et samlelån. Læs her, hvordan du gør.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er kort fortalt et lån, der samler din gæld. Nogle online banker har deciderede samlelån, men du kan også selv samle din gæld. Uanset, hvordan du gør det, er fordelen, at du typisk spare mange penge i renter ved at samle gælden i ét lån frem for at have flere mindre lån.

Vælger du en online bank, der tilbyder samlelån, vil banken typisk stå for alt det praktiske i forbindelse med indfrielse af din eksisterende gæld hos dine kreditorer. Det er nemt og bekvemt.

Du kan også vælge selv at søge om et nyt lån af samme størrelse som al din samlede gæld. Det kræver lidt mere arbejde, da du selv står for at indfri dine eksisterende lån, men til gengæld bestemmer du typisk selv størrelsen på dit nye lån, hvilket giver mulighed for at låne lidt ekstra, samtidig med at du sparer penge ved at samle din gæld.

Fordele ved samlelån

Der er som udgangspunkt ingen ulemper ved at samle din gæld, hvis du blot ser dig lidt for, inden du bare vælger det første lån, du kan komme i nærheden af. Hele fordelen ved at vælge et samlelån er nemlig at spare penge på renter.

Dine eksisterende lån har formentlig forskellige rentesatser. Tager du et gennemsnit heraf, har du en indikation på, hvor meget du cirka betaler i renter samlet set. Finten er at finde et samlelån, der har lavere renter end dét – og gerne så lave renter som overhovedet muligt.

Det er dog vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på renterne, men at du kigger på lånets ÅOP, som er de samlede årlige omkostninger i procent. ÅOP tager nemlig højde for alle udgifter i forbindelse med lånet, uanset om der er tale om renter eller gebyrer, og uanset hvad de ellers kaldes.

Hvilke lån kan jeg samle i et samlelån?

Du kan samle alle de lån, der ikke er pant i. Lån med pant kaldes også lån med sikkerhed. Huslån er typisk lån med sikkerhed, fordi banken har sikkerhed i huset. Hvis du misligholder din betalingsaftale med banken (over længere tid), vil banken få ret til at sælge dit hus på tvangsauktion for at inkassere det skyldige beløb.

Lån med pant kan ikke som udgangspunkt samles, men al øvrig gæld kan. Det er især kviklån og andre online forbrugslån, der kan betale sig at samle, da der typisk er høje månedlige renter forbundet med små og hurtige online lån.

Nogle af de lån, du kan samle i et samlelån, er følgende:

Hvordan samler jeg gæld i et samlelån?

Det er meget nemt at samle din gæld i et samlelån, uanset om du vil finde et samlelån, hvor banken står for at samle din gæld, eller om du ønsker at låne mere i samme ombæring og derimod selv vil stå for indfrielse af dine eksisterende lån.

Først finder du det lån, du gerne vil have, i oversigten. Sørg for, at det er et lån, der giver mulighed for ønsket lånebeløb og løbetid. Husk at kigge på lånets ÅOP (jo lavere ÅOP, des billigere er lånet samlet set).

Herefter ansøger du om lånet. Er der tale om et reelt samlelån, vil din nye online bank stå for alt det praktiske. Er der tale om et nyt forbrugslån, der skal samle dine gamle lån, vil du få indsat hele beløbet på din konto, og det er herefter op til dig at indfri dine gamle lån, så du kun har det nye.

Skriv en kommentar