Lån penge uden krav   

Opdateret: 23. april 2024 | AnnonceinfoVi modtager en kommission fra de samarbejdspartnere vi henviser til her på siden. Kommissionen opnås hvis du ansøger og bliver godkendt til et lån. Vi henviser ikke til alle låne-udbydere der findes på markedet.

Din guide til et lån uden dokumentation.

Der er efterhånden rigtig mange steder, du kan få et lån uden krav til årsopgørelse eller anden dokumentation. Lånene omtales ofte som ”nemme lån”, ”hurtige lån” eller ”straks lån”. I og for sig er der tale om samme slags lån under forskellige navne, og fælles for dem er, at du kan ansøge om lånene online, uden at du behøver at medsende en masse dokumentation som lønsedler og årsopgørelser.

Lån penge uden dokumentation

Stort set alle låneudbydere vil lave én eller form for kreditvurdering af dig, når de skal vurdere, om du kan få et lån hos dem. Kravene er dog vidt forskellige. Nogle låneudbydere har mange krav; andre har ikke krav ud over de lovpligtige.

De lovpligtige krav til optagelse af lån er følgende:

  • Du skal være fyldt 18 år
  • Du skal have bopæl i Danmark i form af en dansk folkeregisteradresse

Resten bestemmer låneudbyderne stort set selv. Typisk vil de fleste låneudbydere også kræve, at du har en dansk bankkonto, at du har NemID, og at du ikke er registreret i RKI.

Vil du gerne finde et lån uden krav, skal du kigge på de øvrige betingelser for at kunne optage lånet. Mange lån kræver dokumentation; især større lån. Dokumentationen består typisk i lønsedler for de seneste 3 måneder og en årsopgørelse fra sidste år. Hos nogle udbydere vil du også blive bedt om at sende dokumentation for, at du ikke er registreret i RKI.

Al den dokumentation kræver tid at indhente, og pludselig er der hverken noget hurtigt eller nemt over at ansøge. Hvis du virkelig gerne vil låne penge hurtigt, skal du altså lede efter et lån uden lønseddel, årsopgørelse og anden dokumentation. Det kan f.eks. være et minilån uden sikkerhed.

Hvad er lån uden sikkerhed?

Leder du efter et lån, vil du hurtigt støde på begrebet ”lån uden sikkerhed”. Et lån uden sikkerhed betyder, at du ikke skal stille sikkerhed i form af pant i nogle af dine ejendele. Låner du penge til en bolig i banken, vil banken have pant i din bolig. Det betyder, at hvis du pludselig ikke kan overholde din låneaftale, har banken ret til din bolig, som kan sælges på tvangsauktion for at skrabe de skyldige penge ind til banken.

Låner du mindre beløb i form af kviklån, minilån, strakslån eller andre typer af mindre online forbrugslån, vil lånene typisk være uden sikkerhed – og det er også værd at undersøge, inden du indgår en låneaftale. På den måde sætter du ikke hus eller bil over styr for et lån.

Lån penge uden om banken

De fysiske banker er efterhånden ikke nemme at danse med, når det kommer til ansøgninger om forbrugslån. Der er store krav til kreditvurderinger og rådighedsbeløb, og selve processen og administrationen af et nyt lån kan tage oceaner af tid. Der er heldigvis mange muligheder for at låne penge uden om banken.

Udover, at det er nemmere at låne penge uden om banken, skal du ved denne løsning heller ikke stå til ansvar for, hvad pengene skal bruges til. Låner du penge i banken, vil du typisk altid blive spurgt ind til, hvad pengene skal bruges på, og indimellem vil du endda blive opkrævet dokumentation for, at de faktisk er blevet brugt på det, du har sagt.

Låner du penge hos en online udbyder, vil du oftest ikke blive stillet et eneste spørgsmål i forhold til, hvorfor du gerne vil låne penge. Her respekteres dit privatliv, og der er ingen løftede pegefingre.

Forskellige muligheder for hurtige lån

Når du gerne vil låne penge hurtigt, skal du gøre op med dig selv, om du vil have et lån, der helt er uden krav, eller om det bare skal være så nemt som muligt nu og her. Låneudbyderne har nemlig forskellige tilbud.

Nogle steder skal du selv indsende dokumentation for din indtægt i form af lønsedler og årsopgørelser. Det kræver tid og energi at finde frem og gemme og vedhæfte. Nogle låneudbydere er så smarte, at de har automatiseret denne proces. Det betyder, at de f.eks. kan få adgang til din årsopgørelse via SKAT, hvis du blot giver tilladelse hertil. Vær dog opmærksom på, at det hos nogle udbydere koster ekstra at benytte sig af denne service; typisk i form af et forhøjet administrationsgebyr.

Der findes dog også låneudbydere, der tilbyder at låne dig penge, uden du indsender dokumentation for din indtægt. Her er der typisk tale om lån af små beløb, der hurtigt skal betales tilbage.

Nogle af lånene kan lånes uden dokumentation i en periode på f.eks. 1 eller 2 måneder. Hvis du forlænger lånet, vil du skulle eftersende dokumentationen. Også her kan du risikere, at der tillægges et ekstra gebyr, hvis du ikke indsender dokumentationen i tide.

Lån penge trods eksisterende gæld

Du kan som udgangspunkt sagtens låne penge, selvom du har gæld i forvejen. Dog afhænger det af typen af gæld, og om du i forvejen afdrager på din eksisterende gæld.

Mange mennesker har boliglån og måske også billån. Typisk er det ingen hindring for at optage ny gæld, og ofte vil der slet ikke blive spurgt ind til din eksisterende gæld, når du søger om et nyt lån. Til gengæld vil der blive spurgt ind til, om du står registreret i RKI.

En registrering i RKI betyder, at du har gæld, hvor du har misligholdt betalingsaftalen. Det vil sige, at du ikke har betalt af på din gæld i forhold til den indgåede aftale, og at du er blevet gjort opmærksom på dette gentagne gange uden at reagere.

Er du registreret i RKI, vil du blive betragtet som værende en dårlig betaler i låneudbydernes øjne, og det kan være meget svært at blive godkendt til et nyt lån.

Du kan altså sagtens låne penge, hvis du har gæld, som du afbetaler på. Det bliver først en udfordring, når du har gæld, du ikke afbetaler på. Afdragsfrihed på f.eks. boliglån er ikke indbefattet, da der her er tale om en på forhånd indgået aftale med banken, og at du betaler renter på lånet.

Lånets løbetid og månedlige afdrag

Når du skal vælge lån uden krav, skal du naturligvis kigge på, om lånet reelt er uden krav – eller med krav, du kan leve med. Derudover skal du sikre dig, at lånet kan afbetales, så det passer ind i din økonomi.

Nogle lån er rimelig fastlagte allerede; det gælder især de mindre lån. Her vil der ofte være en fast løbetid på lånet og et på forhånd angivet månedligt afdrag. Ved nogle lån kan du dog selv få indflydelse på lånets løbetid og størrelsen på de månedlige afdrag. Det er en fordel, hvis du enten vil afbetale lånet hurtigt eller have et så lavt månedligt afdrag som muligt.

Det er vigtigt, at lånets månedlige afdrag passer ind i din økonomi. Har du en stram økonomi, er det ikke realistisk at afbetale 1.000 kr. om måneden de næste 12 måneder. I et sådant tilfælde vil det være at foretrække at afbetale over en længere periode for at skrue det månedlige afdrag ned; også selvom det betyder, at lånet samlet set bliver dyrere.

Overhold altid din betalingsaftale

Selvom du vælger et lån uden krav, er der stadig krav til overholdelse af den indgåede låneaftale. Det betyder, at du har pligt til at tilbagebetale på lånet jævnfør den låneaftale, du har underskrevet ved indgåelse.

At misligholde sin betalingsaftale kan få økonomiske følger langt ud i fremtiden. Du misligholder betalingsaftalen ved enten konsekvent at betale for sent eller ved helt at udelade at betale af på dit lån.

En enkelt forglemmelse kan ske, og det ser de fleste låneudbydere relativt stort på – især hvis du kontakter dem og forklarer dig. Men er der gentagne problemer med overholdelse af aftalen, vil du få 3 advarsler, før du til sidst vil blive registreret i RKI som dårlig betaler.

En almindelig RKI-registrering vil være aktiv i 5 år – eller indtil du eventuelt har indgået en ny betalingsaftale med din kreditor. Det betyder, at du i 5 år har meget ringe chancer for at optage ny gæld, da langt de fleste låneudbydere har krav om, at du ikke er registreret i RKI for at blive godkendt til et lån.

Hvad koster det at låne penge?

Det er sjældent gratis at låne penge, selvom du indimellem kan være heldig at støde på et godt velkomsttilbud, hvor du i en kort periode kan låne et lavt beløb gratis. I alle øvrige tilfælde vil du skulle betale for lånet via gebyrer, renter eller en kombination.

Når du skal finde ud af, hvad det koster at optage et lån, kan du være fristet til at kigge på renterne. Det skal du naturligvis også, men en lav rentesats er ikke nødvendigvis lig med et billigt lån. Nogle låneudbydere kører med lave rentesatser og tilsvarende høje gebyrer – og vice versa.

Vil du have et sammenligneligt grundlag, skal du kigge på lånenes ÅOP (årlige omkostninger i procent). Det er udtryk for alle de samlede omkostninger, lånet har, pr. år.

Ved at sammenligne flere lån af samme størrelse med samme løbetid, kan du hurtigt finde frem til det billigste lån alt i alt.

Det er dog ikke sikkert, at det billigste lån er det bedste i dit tilfælde. Det afhænger af dine øvrige krav til lånet. Men i så fald kan du stadig nemt finde det billigste af de lån, du er interesseret i.

Læs også: Her kan du låne uden NemID