Nye skærpede regler for kviklån 2020

D. 1. juli 2020 trådte der nye regler i kraft for danske kviklån. Reglerne skal gøre op med dyre kviklån, der sætter danskerne i bundløs gæld.

Dyre kviklån gældsætter danskerne

Det er ikke et tilfælde, at samtlige deltagere i TV3-programmet ”Luksusfælden” har mindst en håndfuld kviklån. Kviklån er nemlig typisk nemme at optage, men til gengæld kan de være rigtig dyre på den lange bane. Især fordi mange udbydere af kviklån ikke foretager en såkaldt kreditvurdering, der er en vurdering af, hvorvidt ansøgerne overhovedet er i en økonomisk position til at kunne overholde betalingsaftalen.

De dyre kviklån har placeret mange danskere i en økonomisk svær position, som det kan være tæt på umuligt at komme ud af, hvis man i forvejen har en stram økonomi.

Folketinget har indført loft for prisen på kviklån

Sidste år besluttede Regeringen i samarbejde med et bredt flertal i Folketinget at sætte et loft for prisen på kviklån for at forebygge lignende situationer i fremtiden.

De nye regler blev vedtaget d. 4. juni 2020 og trådte i kraft d. 1. juli 2020.

Den nye lov betyder dels, at der er et loft for lånets samlede årlige omkostninger (ÅOP), men også at der er loft for, hvor meget låntager samlet set kan påtvinges at betale i renter og gebyrer. Dertil kommer opstramninger i forhold til reklame for forbrugslån.

Ny lov for kviklån

Den nye lov for kviklån er netop trådt i kraft denne sommer, og den indeholder følgende punkter:

  • Kviklån må maksimalt have ÅOP på 35%
  • Udbydere af kviklån må ikke markedsføre deres lån, hvis nogle af lånene har en ÅOP på over 25%
  • Kviklån må ikke markedsføres på TV
  • Omkostningsloft på det dobbelte af lånet

Tidligere har der været kviklån med ÅOP på helt op mellem 800 og 900%, og det er slut nu. Det har desuden også været udbredt med meget høje strafrenter- og gebyrer, hvilket loven også gør op med.

Loven omkring markedsføring vil givet set medvirke, at danskerne mere aktivt skal søge efter kviklån frem for at få dem ”serveret” på TV og i reklamer i offentligheden generelt.

Vær opmærksom på etableringsomkostninger

Selvom det overordnet set er en god ting for danskerne, at der kommer et loft for ÅOP, er det samtidig vigtigt, at der ikke udelukkende fokuseres på det.

Etableringsomkostninger vil for eksempel hos nogle udbydere være de samme, uanset lånets størrelse og løbetid. Det betyder, at ÅOP for samme størrelse lån vil syne lavere, jo længere løbetiden på lånet er, da etableringsomkostningerne vil blive delt ud på løbetiden år for år.

Vigtigt stadig at sammenligne forskellige lån

Selvom der nu er et loft for prisen på kviklån, er der stadig store forskelle på priserne fra udbyder til udbyder (inden for rammerne af den nye lov). Der er derfor stadig mange penge at spare ved at sammenligne lån frem for at vælge det første, der popper op på Google.

ÅOP gør det meget nemt at sammenligne lån, så du er sikker på at finde det billigste lån, der samtidig passer til det behov, du har, for størrelse, løbetid og månedlige afdrag.

Vær opmærksom på, at ÅOP kun kan sammenlignes, hvis der er tale om lån af samme størrelse med samme løbetid.

Skriv en kommentar