5 gode råd til luft i økonomien

De fleste oplever på et eller andet tidspunkt i livet, at økonomien er stram. Måske som studerende, forælder på barsel, arbejdsløs eller noget helt fjerde. Her får du 5 gode råd, hvis du er én af dem, der har brug for lidt luft i økonomien.

 1. Lav en månedsmadplan

De fleste kender til rådet om en madplan, men de fleste laver også en madplan for en uge ad gangen, hvor der f.eks. handles ind hver søndag. Der kan dog være endnu flere penge at spare ved at lave en månedsmadplan, der tager udgangspunkt i det, du i forvejen har i fryser, køleskab og skabe. Skriv 30-31 retter, der tager udgangspunkt i det, du i forvejen har, og hvor der tages højde for genbrug af rester og råvarer. Hver uge plottes der 7 retter ind, der passer til ugens aktiviteter og eventuelt til tilbud fra det lokale supermarked.

 1. Gennemgå de faste udgifter

De faste udgifter er typisk de største og typisk dem, vi overser lidt i et stramt budget. Overvej først og fremmest, om det kan betale sig at flytte til noget billigere, da husleje er én af de største udgifter. Dernæst kan du overveje at kigge på følgende:

 • Internet
 • TV-pakke (kan den måske helt erstattes af en billigere streamingtjeneste?)
 • Mobilabonnement
 • Forsikringer
 • El
 • Fagforening og A-kasse

Indhent tilbud og sammenlign priser. Der kan være meget at spare.

 1. Ryd op og sælg ud

Det kan måske lidt give sig selv, men det er en rigtig god idé at rydde op i alt fra ting på loftet til klædeskabet og børnenes legetøj og sælge ud af det, familien ikke længere bruger. Pengene kan bruges som opsparing eller gå til ting, I mangler. Sælg via Facebook, Reshopper, DBA eller få en loppestand hos et loppesupermarked.

 1. Lav regler for dine laster

Hvis du kigger dit budget igennem, vil du hurtigt opdage, hvor skoen trykker. Måske ryger der mange penge til cigaretter, sodavand, kage hos bageren eller caféture. En kold tyrker virker sjældent, så opstil i stedet nogle regler som ”kun sodavand i weekenden”, ”2 caféture om måneden”, osv.

 1. Spar op

Det kan virke som et fjollet råd, hvis økonomien er stram, men netop i en stram økonomi er en opsparing vigtig. Ellers står du med håret i postkassen, når der pludselig er en uforudset udgift, eller når det er tid til at købe julegaver. Et lille månedligt beløb kan gøre det – eller måske penge fra de ting, du løbende får solgt ud af.

Skriv en kommentar